Thuis in Taal op jullie school of kinderopvanglocatie? Goed idee!

Wat zou je ervan zeggen als er iemand dagelijks, ook in het weekend en ’s avonds aan de taal van de kinderen uit je groep zou kunnen werken? Spelenderwijs, zonder dat die kinderen in de gaten hebben dat ze aan hun taal werken? Goed nieuws, die iemand is er. De ouder!  

Jouw rol is onmisbaar

De aanpak Thuis in Taal maakt gebruik van precies die kracht die elk kind dag en nacht in de buurt heeft: de ouder of verzorgende. Jouw rol is daarbij onmisbaar. Als je met Thuis in Taal gaat werken, leer je het belang van de taalomgeving thuis kennen. En ook hoe je stapsgewijs een wederkerige relatie opbouwt met ouders. Je doet kennis op van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Je ontwikkelt een visie op hoe je de rol van ouders voor jouw kinderen kunt versterken en aan kunt sluiten bij wat ouders kunnen. Niet van de ene dag op de andere, je krijgt de tijd.  

Ervaringen uitwisselen

De aanpak maakt gebruik van zeven stappen. Die stappen leer je kennen in bijeenkomsten met de trainers/coaches van Thuis in Taal – mensen die bekend zijn met je werkveld én zich gespecialiseerd hebben in de aanpak. Ze steken de handen uit de mouwen en helpen je op de groep. Ze sparren met je over waar jij in jouw specifieke situatie tegenaan loopt. Er komen momenten om je met collega’s te verdiepen in alle nieuwe inzichten over meertaligheid en taalverwerving. Om ervaringen uit te wisselen en elkaar op ideeën te brengen en in elkaars keuken te kijken. 

Resultaten zien

En als je dan de aanpak in de vingers krijgt, ga je de resultaten zien. Kinderen komen lekkerder in hun vel te zitten. Ze ontspannen en leren daardoor makkelijker. Niet alleen taal, maar in feite bij alles. Ouders voelen zich meer betrokken bij school. Ze merken dat ze gewaardeerd worden om wat zij bijdragen. Ze krijgen meer zicht op wat er gebeurt en waarom. Ook leren ze over het belang van hun eigen rol in de taalontwikkeling van hun kinderen. Ze gaan meer praten met hun kind. 

Je doet het samen

Behalve ondersteuning op je eigen locatie organiseren we ook bovenschoolse leerkringen: ontmoetingen met professionals van andere locaties in je gemeente. Je kunt je kennis verdiepen via de webinars die we geregeld door het jaar organiseren. En we nodigen je uit voor het jaarlijkse inspiratiefestival in Rotterdam. Daar komen collega’s uit heel Nederland die werken met Thuis in Taal. In workshops en lezingen krijg je in korte tijd alle ins en outs mee en kun je zelf je vragen aan de wetenschappers stellen.  En gezellig bijpraten, natuurlijk.

Meer weten?  

Schrijf je in voor onze updates om op de hoogte te blijven van nieuwe webinars en ander nieuws.