Thuis in Taal in jullie gemeente? Goed idee!
In steeds meer plaatsen in Nederland is er aandacht voor de kansen van kinderen. Dat taal daarin een sleutelrol vervult is zonneklaar. Thuis in Taal helpt daarbij, een aanpak op wetenschappelijke basis waarin de samenwerking tussen school en thuis centraal staat.
Wil je hiermee in jullie gemeente ook aan de slag? Dat kan. Nodig ons uit voor een gesprek. Graag horen we daarin wat jullie tot nu toe al doen, waar de behoeftes liggen en hoe de situatie is. Want net als bij stap 1 van de aanpak Thuis in Taal leren we je eerst graag beter kennen. En natuurlijk kun je alle vragen over de aanpak stellen.
Aansluiten bij de vraag
In stap 2 kunnen we je een voorstel doen met wat we te bieden hebben. Vervolgens kijken jullie of dit aansluit op jullie vraag. Inmiddels hebben we veel ervaring met het opstarten van Thuis in Taal. Van het informeren en motiveren van scholen en organisaties, tot het overdragen van alles wat we weten, zodat mensen zélf verder kunnen met de aanpak.
Bij gemeenten die met Thuis in Taal willen gaan werken, loopt het meestal zo:
- Beleidsmedewerkers maken kennis met de aanpak en we stellen een plan op.
- Alle stakeholders in de gemeente worden uitgenodigd voor een infosessie: directies van scholen en kinderopvang, bibliotheekmedewerkers, beleidsmedewerkers, politici, en wie ook maar wil.
- We maken persoonlijk kennis met directies, leerkrachten en pedagogisch medewerkers die interesse hebben en leggen uit wat Thuis in Taal behelst.
- We beginnen met het leren kennen van de betrokken organisaties: wat er al gebeurt, waar de behoeftes liggen en hoe de situatie is. Heb je dit al eerder gelezen? Ja, het is altijd weer stap 1.
- We maken een plan en gaan aan de slag en nemen daar de tijd voor.
- Zodra organisaties de aanpak geïntegreerd hebben in hun beleid en dagelijkse programma, stappen we weer op. Onze ervaring is dat dit niet binnen een jaar gerealiseerd is, verandering gaat niet vanzelf.
Meer weten?
Maak een afspraak met David Kranenburg voor meer informatie.
Of kijk welke gemeenten jullie zijn voorgegaan hier.