Save the date! Webinar Thuis in Taal en meertaligheid

28 november 2022, 16.00 – 17.00 uur

‘Op onze school spreken we Nederlands’. Je hebt de bordjes vast wel eens zien hangen. School en kinderopvang vragen ermee aan kinderen en ouders in het Nederlands met elkaar te praten.

Vragen over meertaligheid in de praktijk

Maar wat als je een andere thuistaal spreekt en het Nederlands niet zo goed beheerst? Voel je je als kind of ouder dan wel welkom om mee te doen met ouder-kindactiviteiten? En laten we, als we de thuistaal buiten school houden, niet een kans liggen in de belangrijke interactie tussen ouder en kind? Versterkt het gebruik van de thuistaal echt de ontwikkeling van een tweede taal? En hoe communiceer je met ouders als zij de Nederlandse taal niet beheersen? Deze en vele andere vragen met betrekking tot de aanpak Thuis in Taal en meertaligheid, staan centraal in het webinar op 28 november.

Meertaligheid in theorie en praktijk

De aanpak Thuis in Taal bevordert de interactie tussen kind en ouder. Dit gebeurt vooral tijdens wekelijkse ouder-kindactiviteiten op de groep. Veel professionals vragen zich af hoe zij daarbij kunnen omgaan met de thuistalen van kinderen en ouders. Frederike Groothoff (expert meertaligheid, zie foto bovenaan deze pagina) deelt wetenschappelijke inzichten over het belang van het gebruik van thuistalen op school en in de kinderopvang. Ze geeft tips voor materialen en gaat in gesprek over meertaligheid in de praktijk met onder andere onderzoeker Martine van der Pluijm en Thuis-in-Taalcoaches Fikriye Arslan en Sylwia Stawarz.

Noteer het tijdstip vast in je agenda, je kunt het webinar hier volgen:

Meer info over Thuis in Taal

Het webinar is zonder vooraf aanmelden voor iedereen toegankelijk en spitst zich toe op de praktijk van de kinderopvang en (voor)school. Let op: in het webinar wordt voorkennis verondersteld over de aanpak Thuis in Taal. Wil je je vooraf inlezen op deze aanpak, kijk dan op: Laaggeletterdheid: Thuis in taal – Hogeschool Rotterdam.

Landelijke GKA Agenda Taal en Ouders

Dit webinar is de eerste in een reeks, waarmee we binnen de landelijke Gelijke Kansen Alliantie Agenda Taal en Ouders, werken aan een landelijk netwerk van scholen, kinderopvangorganisaties en andere relevante betrokkenen die succesvol willen leren samenwerken met ouders in het belang van de taalontwikkeling van kinderen. Het doel is de kennis die lokaal wordt ontwikkeld vast te leggen, te ontsluiten en te delen, zodat meer professionals leren om ook met laag taalvaardige ouders en anderstalige ouders succesvol samen te werken.

2 Comments to “Save the date! Webinar Thuis in Taal en meertaligheid”

  1. Goedendag,

    Wat ontzettend interessant en naar mijn ideeën een onderwerp dat nodig is om te onderzoeken en handvaten bij te ontwikkelen. Voor het afstuderen aan mijn hbo pedagogiek opleiding ga ik vanaf februari onderzoek doen naar hoe je voor deze ouders ouderavonden/ ochtenden kan organiseren vanuit de peuterspeelzalen Leiden (SPL) waarbij je ouders inhoudelijke informatie mee kunt geven over de ontwikkeling van kinderen met daarbij opvoed- en opgroei vragen. Na het onderzoek wil ik een ouderavond organiseren over het belang van grenzen stellen. Dit om ouders te informeren en ondersteunen.

    Graag blijf ik dan ook op de hoogte van jullie bezigheden en neem ik mogelijk op een later moment contact met jullie op.

    1. Hi Miranda, wat fijn om te lezen! Je kunt op de hoogte blijven door je in te schrijven voor onze update. Zie daarvoor deze pagina. En lees ook zeker het boek Thuis in Taal dat Martine van der Pluijm geschreven heeft over de aanpak. Dat is heel toegankelijk geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *